Login:

Hasło: Nie pamiętam hasła

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosty sposób na zwiększenie żywotności baterii w Samsung S8500 Wave
18-08-2010, 15:28
Prosty sposób na zwiększenie żywotności baterii w Samsung S8500 Wave
Niektórzy użytkownicy multimedialnego telefonu komórkowego Samsung S8500 Wave z bada OS narzekają, że bateria umieszczona w tym urządzeniu ma bardzo słabą żywotność. Jest na to sposób! Wystarczy jeden krótki kod!

Aby zwiększyć żywotność baterii w Samsung S8500 Wave z bada OS należy wpisać jeden krótki kod. Warto dodać, że ten sposób nie wpływa na stabilność telefonu. Ponadto został oficjalnie zatwierdzony przez firmę Samsung oraz operatorów – T-Mobile i Orange. Producent zapewnia, że ten kod obniży wydajność urządzenia, ale w sposób niezauważalny dla użytkownika.

W celu ulepszenia działania baterii należy wpisać jeden krótki kod – *#8740#. Potem na ekranie telefonu pojawi się jeden z dwóch komunikatów:
- „AP UART mode Enabled” – czyli kod działa i włączony tryb oszczędzania,
- „CP UART mode Enabled„ – tryb nie działa i trzeba kod jeszcze raz wpisać.

Najświeższe informacje w dziale News
Masz pytanie, pisz do mnie na PW. Wujek dobra rada odpowiada na wszystkie pytania Smile .
Problemy z działaniem telefonu załatwiamy na forum.
Pamiętaj, nie jestem świętą krową. Jeśli coś co zrobiłem Ci się nie spodobał, napis do mnie.
20-08-2010, 07:01
RE: Prosty sposób na zwiększenie żywotności baterii w Samsung S8500 Wave
Ktoś to sprawdzał czy to tylko taka ściema jak kiedyś z nokiami też był jakiś kod ale to nic nie dawało i myślę że tu będzie podobnie Sad
20-08-2010, 08:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-08-2010 08:58 przez jar76.)

Testuje od wczoraj i jak na razie nie zauważyłem jakichś zmian anie w szybkości pracy telefonu, ani w żywotności baterii .
Co ciekawe po pierwszym wpisaniu kodu pojawił się komunikat „CP UART mode Enabled„ czyli wyłączenie funkcji, a ja nigdy jej nie włanczałem, czyżby w w firmware JEG ta funkcja była włączona od razu?
20-08-2010, 09:15
Nic dziwnego, że nie zauważyłeś zmiany ba jak sam napisałeś miałeś już wcześniej włączony tryb AP UART (zresztą tak jak ja). Jeżeli chcesz przetestować to tylko w drugą stronę, czyli czy będzie szybciej "schodziła" bateria w trybie CP UART.
20-08-2010, 09:30
Jak już pisałem, niektórzy operatorzy rekomendują ten tryb, także go włączając.
Jeśli masz telefon z Orange to mógł być włączony. Nie wiem jak w przypadku pozostałych polskich operatorów.
29-08-2010, 11:41
Ogólnie polecam go włączyć, ponieważ w moim wypadku wcześniej miałem go włączonego i jak nic nie robiłem to przez 10 h zeszło max 5% baterii. Wyłączyłem, żeby sprawdzić różnice i tutaj zdziwienie, ponieważ przez noc zeżarło mi ponad 15% baterii, a później przez 2h kolejne 10 % chociaż tel tylko podświetlałem.
09-11-2010, 10:10
CP i AP to tryby w jakich urządzenie komunikuje się do stacji bazowych 3G chodzi tu głównie o stacje z HSDPA i HSUPA przeciętny użytkownik i tak tego nie widzi bo stacje są wykreowane w RNC i sieci CORE, Generalnie CP i AP to coś w rodzaju znacznika ( podpisu ) dla systemu czym dane urządzenie jest, czy telefonem czy też modemem niektóre stacje bazowe nie zalogują telefonu a tylko modem ( w PL chyba coś takiego nie występuje ) Są kraje np RPA gdzie się to stosuje i mikrokomórki w centrach handlowych czy finansowych logują tylko modemy - zapytacie po co to, a no po to żeby na danej mikro celi przekazywać tylko dane z maksymalną możliwą prędkością - W RPA są stacje które przenoszą transmisję asynchroniczną 16Mbit/4Mbit i to nadal jest 3G IP10 ( sieć Cell C )

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości