Też posiadam ten model i moje odczucia są ambiwalentne.
Generalnie używa sie go całkiem całkiem. Jako telefon sprawdza się. Jako smatfon już gorzej ale nie wymagajmy cudów od telefonu z procesorem taktowanym zegarem 312 MHz.
ok wypunktujmy:
Zalety:
1) klawiatura sprzętowa. Doskonały wynalazek. Pisze się na niej świetnie choć ma pewne wady np brak znaku % za to jest znak funta mało przydatny w naszych realiach. Nie udało mi się znaleźć tego przeklętego procenta choć też nie szukałem za mocno
2) ekran ładny czytelny nie ma co się przyczepiać.
3) Nawigacja po menu jest płynna
4) SMS w formie "dymków" jeden po drugim. Dzięki temu ma się ładny wgląd w komunikacje z daną osobą.
5) Wszyta przeglądarka jest niezła. naprawdę niezła tylko trzeba się przyzwyczaić do jej narowów i zawsze czekać na koniec ładowania strony.
6) Dobra obsługa książek zarówno przy wszytym czytaczu (tu całkiem ładnie daje rade sobie z PDF ale mniejszymi i mniej bogatymi w grafikę) jak i z aplikacjach w Java (Teqilla cat reader czy AlibiteReader) jednak trzeba się trochę napracować by funkcjonalność była odpowiednia dla osoby korzystającej.
7) GPS działa nawet sprawnie. Fakt że czasami ma problem z złapaniem sygnału ale nie jest źle.
8) Bardzo mi się osobiście podoba łatwość przejścia w trym off line (w moich poprzednich telefonach trzeba było je restartować). Opcja przydatna zwłaszcza gdy telefon ma trafić na chwilę w ręce młodocianego. Nie zadzwoni nigdzie.
Wady
1) brak narastającego sygnały dzwonienia / alarmu zegarka / Sms. Moim zdaniem wada wielka. Nie lubię gdy rano budzić zaczyna kakofonie na najwyższych rejestrach. Podobnie z dzwonkiem telefonu.
2) Odtwarzacz systemowy MP3 nie ma odtwarzania po zawartości katalogów (przynajmniej nie znalazłem) natomiast opiera się o metadane załączone do plików. Ma to sens kiedy one są a nie zawsze tak jest. Poza tym często sam sobie robię zestawy "the best" i niestety zmuszony jestem edytować metadane by był dostęp w miarę normalny.
3) Brakuje mi lub nie potrafię wyciągnąć na pulpit skrótów do zainstalowanych aplikacji (Avila to miała)
4) Producent przedobrzył i na formowej folii pysznią się napisy BADA WIFI i inne. Szkoda bo mogła by długo posłużyć a tak trzeba kupić nową. Zwłaszcza że była naprawdę dobrze dopasowana do frontu telefonu.
5) Brakuje mi pamiętanego z SE c702 systemowego monitora sygnału GPS wraz z prędkościomierzem i podawaniem pozycji. Wiem że mamy SamsungApps ale czy nie mogło by już być na pokładzie. Zwłaszcza że dla 533 w sklepie aplikacji mało.
6) Ubogość aplikacji na oficjalnej stronie. Ale nie oszukujmy się 533 ma naprawdę słabą platformę sprzętową dla gier i innych aplikacji "wymagających". Choć niektórzy producenci / programiści zadziwiają i pozytywnie ale i negatywnie jeżeli chodzi o wykorzystanie zasobów telefony lub wymagania do aplikacji.
7) Aparat to bardzo słaba strona tego telefonu. Porównując zdjęcia wykonane w tym samym czasie do zdjęć z SEc702 to te z Sony Ericssona wyglądają jak z normalnej cyfrówki a wręcz z lustrzanki
Generalnie polecam 533 jako tanią alternatywę dotykowego telefonu np jako pierwszy telefon dotykalny by w ogóle dowiedzieć się czy takie telefony danej osobie pasują. A jeśli jesteś zdecydowany na telefon z ekranem dotykowym to zamiast 533 weź 723 albo jak możesz sobie pozwolić to weź 8500 ale to już kosztuje.