Login:

Hasło: Nie pamiętam hasła

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Wave] Usprawnienie GPSa na badzie 2.0
05-01-2012, 12:33
Usprawnienie GPSa na badzie 2.0
Z wykorzystaniem zagranicznego forum XDA udało mi się usprawnić GPSa w badzie 2.0 Wink
Dzięki kilku zmianom sygnał łapię naprawdę szybko (kilka sekund) i tak samo jak to bywało w badzie 1.2 można przy problemach z uzyskaniem pozycji skasować poprzednie dane.

Wklepujemy na klawiaturze taki oto kod:
Kod:
*#7092463*#
i przechodzimy kolejno do submenu:
Kod:
4 Module Setting
4 COMM
2 Lbs
Tutaj zobaczymy 6 opcji:
  • 1 Tracking test - ładny test GPSa, ze wszystkimi danymi, satelitami, godziną serwera, mocą sygnału
  • 2 TTFF Test - test sygnału co określoną ilość sekund (min 60)
  • 3 H/W Test - test czułości, ja to rozumiem w ten sposób, że jak nic się nie dzieje to z danego testu wychodzi fail, a jak się przesunie telefon, tudzież zmieni pozycja jest traktowane jako sukces i jakaś tam średnia jest wyliczana
  • 4 Settings - dużo ustawień naszego GPSa - patrz niżej
  • 5 Delete GPS Data - nasze ukochane usunięcie złych danych GPS Smile
  • 6 Debug Tools - narzędzia do debugowania, ale po co to to nie wiem Tongue
Teraz pora na menu ustawień:
  • 1 General Setting - tutaj możemy ustawić typ GPSa (wbudowany, z sieci, hybryda bądź bluetooth), ustawić zimny start (tylko co to ma pomóc? Tongue ), automatyczne ściąganie danych GPS+, Time Out (tu podobno warto zmienić na 1000, że niby szybciej złapie, tak też zrobiłem), accuracy to dokładność, ale nie wiem w którą stronę jest lepiej (początkowo miałem inną wartość, teraz samo mi zmieniło na 200)
  • 2 SUPL Setting - tu się nie da wejść
  • 3 H/W Setting - liczba testów, czułość
  • 4 Set to Default - powrót do ustawień domyślnych
  • 5 Assist Method - do wyboru: GPS+, AGPS, TIS (to ostatnie to nie wiem, ale powinno być + z tego co wyczytałem)
  • 6 Network Profile - tu się nie da wejść
  • 7 Etc Setting - a tu nie wiem co to wszystko oznacza Wink

Tak to wszystko wygląda. Znalazłem też dłuższy kod do wklepania, ale bezpośredni do tych ustawień:
Kod:
*#3214789650#

Jak dla mnie teraz nie ma problemów ze złapaniem sygnału i w końcu pojawia mi się ikonka GPSa na górnej belce Tongue
[Obrazek: 20120105115232.jpg]

Credits to XDA Developers users: stathismes & duxxyuk

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości