Albo jestem ślepy, albo po prostu nie ma tu nigdzie na forum opisu. Po problemach związanych z aktualizacją w kies a właściwie z zamiana product code i oszukaniu kiesa w temacie ( Brak możliwości aktualizacji przez Kies (rozwiązanie post nr #6)) zacząłem szukać innego sposobu i znalazłem zmianę product code w telefonie. Zmiana się udała miałem KOR mam XEO i co najważniejsze aktualizuje się od razu po podłączeniu do kiesa bez żadnych zabaw z plikami i zmiany w rejestrze.
Co do ProductCode to robi się to tak, wgrywamy soft JF1 FULL lub JID FULL przez Multiloadera, następnie po udanym flashowaniu:
1. Przechodzimy do Admin mode, czyli na klawiaturze numerycznej wpisujemy *#5239870*#
2. Wybieramy Pre-Configuration, zostaniemy poproszeni o podanie ko, wpisujemy *#27236*#
3. Jako nowy ProductCode wybieramy XEO (jest to kod dla Polski, operator Orange ma np. IDE identyfikator)
4. Sprawdzamy, czy FW kamery wymaga upgrade'u, wpisujemy na klawiaturze numerycznej kod *#36287#, wciskamy 3 i czekamy około 4 minut, jak się nie powiedzie,
nie stresować się, tylko jeszcze raz wykonać
ja osobiście punkt 4 opuściłem
TELEFON PO ZMIANIE SIE ZRESETOWAL !
Opis zaczerpnięty z forum tylko nie mogę sobie przypomnieć jakiego bo skopiowałem do notatnika zapisałem i dopiero niedawno miałem czas przetestować. Jeżeli jest to post użytkownika z Tego forum to bardzo przepraszam że się do niego przykleiłem ale wydaje mi się ze takie coś powinno być w tutorialach jeszcze przed flashowaniem dość wyraźnie zaprezentowane

a jeżeli jeszcze nie było to już jest.