Login:

Hasło: Nie pamiętam hasła

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zrób to sam - prosty widget dla Wave
17-07-2010, 23:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-12-2010 17:39 przez albatros.)
Zrób to sam - prosty widget dla Wave
Trochę pokombinowałem i już wiem jak łatwo stworzyć własny widżet, który jest linkiem do strony internetowej.
Oto wynik owocnego ranka: 4 skróty, + przykładowy template w Corelu dla ikonki.
[Obrazek: widgetsu.jpg]
Kod:
http://www.megaupload.com/?d=LI8OFZ46
Widżety instaluje się manualnie wgrywając pliki *.wgt do telefonu i uruchamiając je po wgraniu.
Format pliku .wgt to zwykły zip. Po rozpakowaniu go ukazuje się nam parę pliczków i folderów.
Do wykonania własnego skrótu edytujemy notatnikiem 2 pliki: .js/user.js oraz config.xml
Nie będę się rozpisywał co zmieniamy, sami dojdziecie bo to dziecinnie proste Smile
Ikonkę najlepiej przygotować w corelu bazując np. na moim projekcie: _Sample_Icon_86x86.cdr.
Wchodzimy do kadru, podmieniamy tło, przenosimy je pod spód (shift+PgDwn), tak by był ładny refleks przycisku, wychodzimy z kadru i eksportujemy do pliku .psd ustawiając wymiar 86x86 pikseli i opcję przeźroczystości.
Teraz otwieramy Photoshopa i zapisujemy wczytany plik .psd jako .png (taka kombinacja jest niezbędna gdyż Corel nie radzi sobie z przeźroczystością przy eksportowaniu do .png)
Zachęcam do eksperymentów.
07-08-2010, 18:29
RE: Zrób to sam - prosty widget dla Wave
Służy też do tego prosty program Link Widget Creator:

[Obrazek: beztytuudm.png]

1. Wpisujemy nazwę Widget'u
2. Wpisujemy adres URL do jakiego ma być odnośnikiem
3. Podajesz ścieżkę do obrazka, który ma być wyświetlany, jako ikonka widget'u w menu.
4. Podajesz ścieżkę do obrazka, który ma być wyświetlany na "pulpicie".

Program znajduję się w tym wątku:
http://forum.samsungbada.pl/showthread.php?tid=551

Najświeższe informacje w dziale News
Masz pytanie, pisz do mnie na PW. Wujek dobra rada odpowiada na wszystkie pytania Smile .
Problemy z działaniem telefonu załatwiamy na forum.
Pamiętaj, nie jestem świętą krową. Jeśli coś co zrobiłem Ci się nie spodobał, napis do mnie.
06-12-2010, 19:59
Ten 1 widget reklamuje inne forum.
12-12-2010, 14:55
A jaką rozdzielczość powinien mieć taki widgecik, żeby pasował na Wave 723?
I jeszcze jedno, czy wielkość widgetu zależy wyłącznie od naszej fantazji czy jego rozdzielczość musi mieć jakieś określone parametry (np. parzystą rozdzielczość, albo podzielną przez ileś tam).

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości